Første 7 dages faste

I sidste uge lavede jeg min første faste på 7 dage. Jeg har fastet jævnligt i mere en 10 år, men aldrig mere end 5 dage.

De første år, var det af helbredsmæssige årsager. Det er først de senere år efter jeg pådrog mig en hjerneblødning i en skiulykke, at jeg er begyndt at gå ud over 36 timers faste. Det har primært være for at se, hvor meget min hjerne kunne heale efter skaden.

Denne gang har det også haft karakter af en spirituel fordybelse. Intentionen var at stilne mit sind, så jeg kunne trænge længere ind i meditationens stadier. Selvfølgelig gør det ikke noget, hvis der også kommer flere fysiske forbedringer🙏 Faste kan også benyttes til at højne min metabevidshed og intuition. Der ryger selvfølgelig en del vægt i sådan en faste, men jeg vejer mig ikke, så jeg aner ikke hvad vægten sagde før eller efter. Istedet spiser og lytter jeg til kroppens behov, og stopper fasten, hvis det føles forkert.

Følgende er en beskrivelse af forløbet

Dag 1

Her har jeg været mange gange før, med de velkendte bølger af sultfornemmelser der skyller ind over kroppen nogle gange om dagen. Jeg holder mig beskæftiget, så fokus ikke kun er på, ikke at skulle ha noget at spise. Rigeligt med energi, styrke og overskud hele dagen.

Det kræver opøvelse af selvkontrol at faste. Hele tiden blive mindet om at man godt ku ha lyst til at spise, og vi kun behøver åbne køleskabet, før maden ligger klar foran os. Det er et meditativt koncentrationsobjekt, at mærke kroppen kalder på mad, men bruge sin bevidsthed til at flytte fokus tilbage på lige her og nu.

Dag 2

Uhmm det duftede godt, da mine drenge lavede aftensmad. Der blev stegt frikadeller og selvom jeg spiser overvejende vegetarisk, og ikke har spist svin i mange år, stod jeg med hovedet ind over panden og duftede til det.

I tidligere faster har jeg taget det en dag ad gangen. Set på hvordan jeg havde det. Denne gang har jeg på forhånd besluttet 7 dage, hvis jeg ellers har det godt. Det gør en forskel i hvordan min vilje bliver testet.

Fin med energi i løbet af dagen. Fra i morgen skærer jeg ned på antallet af klienter og sidst på ugen holder jeg fri, så jeg kan fordybe mig i den stille tid som fasten naturligt er.

Dag 3

Jeg tog en ekstra trøje på til morgen, da jeg var kuldskær. Jeg brugte lidt længere tid på at falde i søvn igår, men har ellers sovet fint. Jeg har haft hovedpine i dag som blev bedre, efter jeg tog lidt havsalt og lod det smelte på tungen. Min hvilepuls er faldet med ca 10 slag til 55

Dag 4

Sov godt og tungt. Havde det bedre på dag 4, dog stadig med let hovedpine. Jeg fik tegnet lidt og gået en lille tur.

Fra morgenstunden glemte jeg at tage mine briller på. Det var som om at min nærsynethed blev bedre.

Dag 5

Søvnen var god de første 6 timer, derefter blev den lidt mere overfladisk. Hovedpinen var væk, men følte mig lidt træt fra morgenstunden.

Dag 6

Fra morgenstunden havde jeg lidt kvalme og uro i maven. Til gengæld var min hovedpine helt væk. Jeg drak lidt te og fyldte op med elektrolytter, så fik jeg det bedre. Jeg gik ned og fik en kop te hos min mor, som ikke bor så langt væk. Fik et hvil på sofaen om eftermiddagen, da jeg kunne mærke, at jeg var ved at være lidt træt.

Dag 7

Jeg tog med i hallen til badmintonkampe hvor min yngste søn skulle spille, og energien var fin. Aftensmaden var planlagt til lidt stegt broccoli med lidt valnødder og et par blødkogte æg. Det var ikke et stort måltid, da fordøjelsen stille og roligt skal igang igen. Det har været en rejse i vilje og tålmodighed og øvelsen i at flytte sit fokus til at tænke og foretage sig noget andet.

Jeg er ved at være træt nu, og der skal ikke meget belastning til før musklerne syrer til.

Fasten er gået rigtig godt, og til næste år vil jeg prøve med 14 dage.

Det er 2 1/2 år siden jeg sidst tog min indtil videre længste faste på 5 dage. Så det er altså ikke noget, jeg gør hele tiden. Det bliver ikke bedre af. at jeg overdriver det at faste. Jeg er opmærksom på at spise sundt og varieret i det daglige. Det handler om balance, og vi skal ikke overdrive det at tage længere faster.

Der findes mange kloge mennesker, der ved meget om faste. Jeg går ikke op i alt det mikrovidenskablige. Jeg har øvet mig i mange år, og har lært at lytte til min krop, og det den fortæller mig. Jeg har forsøgt en 7 dages faste før, men afbrudt den på 5 dagen, da jeg har følt, det var på tide.

De spørgmål jeg stiller er:

Er jeg sulten eller er min mave bare tom for mad?

Hvad har jeg glemt at drikke, hvis jeg har ondt i hovedet eller føler mig svag i benene?

Er den uro jeg har i kroppen under fasten ok, eller er jeg nødt til at stoppe den?

Her 5 dage efter fasten stoppede er energien ved at være tilbage i kroppen. Jeg bruger appen LIFE FASTING til at holde øje med min faste. Den er gratis at bruge og den fortæller om de forskellige stadier jeg er nået til i fasten, og du finder flere artikler og videoer om faste.

Den er god til at bevare motivationen, og giver viden om hvad der sker i kroppen.

YouTubere du kan følge for meget mere viden:

Jason Fung

Thomas Delauer

Dr. Eric Berg

⁃ og sikkert mange flere, men det er overvejende dem jeg har set videoer med.

Offentliggjort af Christina Didriksen

Kreativ. Coach, forfatter, massør, foredrag. Underviser i meditation

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: