Den grønne vej…

Jeg lever i dag som veganer. Det har været en beslutning jeg var lang tid om at nå frem til … og meget svært.

For når man altid har været kødspiser og mælkedrikker er det noget af en omvæltning af ens vaner og tankegang der skal ændres.

Og hvorfor så det? Tænker du nok?

Svaret er både enkelt og kompliceret og kræver en lille forklaring;

Efter jeg fik en stamcelletransplantation i 2010 og mine lunger havde reageret allergisk på noget af kemoterapien var mit helbred ikke særlig godt. Jeg fik en del infektioner raget til mig og de havde en tendens til at udvikle sig til lungebetændelser.

Mit immunforsvar var dårligt og svækket( jeg startede i det samme vaccinationsprogran som små børn gør) fordi det hele ligesom starter forfra efter en højdosis kemoterapi som den jeg fik.

Hvis du nogensinde har prøvet at have lungebetændelse ved du, at det tager rigtig lang tid at komme ovenpå efter sådan en omgang. Du bliver svækket og rigtig syg. Og energien ligger på et lille sted.

Jeg havde på et tidspunkt hostet i en måned med store mængder slim der indimellem endte i mine luftveje. Det gjorde at jeg næsten ikke kunne trække vejret. Jeg havde små fibersprængninger mellem flere af mine ribben af at hoste. Jeg var så træt, og træt af , at når jeg nu var rask efter min kræftdiagnose.., så var jeg ikke rigtig rask alligevel. Det er ret deprimerende at have været alle de pinsler igennem og så ikke rigtig kunne udnytte det som man gerne vil alligevel.

Simpelthen fordi hver enkelt infektion tærrede på et overskud der slet ikke var der til at begynde med. Det var også på dette tidspunkt at jeg forsøgte mig med de første små lunteture. Det gik meget langsomt.

Jeg facebookede med en “gammel” veninde der hedder Pernille. jeg vidste hun levede vegansk og jeg var nysgerrig på hvad hun tænkte og mente om hendes valg og hvorfor hun gjorde som hun gjorde. Så jeg var åben for nye måder at gøre tingene på… vel en lille smule desperat for at prøve noget der måske kunne hjælpe mig!

Hun anbefalede mig at leve som veganer. “Spis let fordøjeligt og styrk dit immunforsvar”. Sagde hun. Mælken og  mejeriprodukterne var nærmest dårlige for mig at indtage. Hun sagde til mig at mejeriprodukterne ville øge min krops slimoproduktion og dermed øge sandsynligheden for infektioner. Hun var meget overbevisende og jeg havde jo selv opsøgt informationen så kunne jeg jo vælge at gøre med det hvad jeg ville.

Det rumsterede i mit hoved; “ droppe mælk, ost , frikadeller og grillpølser om sommeren. “ kan jeg det”? Jeg købte Lene Hansson kogebog Go green for at få lidt inspiration og vide lidt mere  om hendes kostpolitik om at blande stivelse og protein. Jeg begyndte i det små med at eksperimentere med opskrifter.

Det var om sommeren i en ferie da jeg startede så småt og begyndte at skære ned på animalske produkter og opgraderede på grøntsager. Det skete gradvist og langsomt.

Grøntsagssmoothier er en nem måde at få et skud vitaminer lige ud i kroppen, og så mætter det rigtig godt:). Her har jeg lige været en tur i haven og plukke skvalderkål som bliver blendet med en håndfuld mandler lidt ingefær, 2 tørrede dadler og lidt peanutbutter (ca 2 teskefuld)

Jeg mærkede for alvor til fordelene da jeg helt sluttede med at drikke mælk. Jeg begyndte at hoste Hvidt trådet slim op på mine små løbeture. Jeg fik ikke længere ondt i maven efter at have spist, var ikke oppustet og vægten gik også lidt nedad.  Jeg endte med et vægttab på ca 6 kg og jeg har ikke været på penicillin siden jeg lagde kosten om. Så det er jo faktisk helt fantastisk!

Der gik også noget tid før jeg var klar til at sige det “højt”. Hvis det nu bare var en dille ville jeg ikke belemre andre og være besværlig, når jeg skulle ud at spise  ved venner eller familie.

Nu har jeg efterhånden levet vegansk i et par år. Vi har mange kødfri dage hjemme ved os og vores drenge tænker slet ikke over det længere.( at der ikke er kød på bordet)

At leve som veganer er uden tvivl noget af det bedste jeg har gjort for mit helbred.

En sjælden gang imellem spiser jeg lidt fisk eller æg og stort set aldrig mejeri produkter. Så længe jeg holder det på et minimum så mærker jeg ingen forskel helbredsmæssigt.

Jeg savner hverken gris eller ko og jeg har fået taget blodprøver for nyligt der viser, at jeg ingen vitaminer mangler… det så fint ud, endda også nogle af de prøver, som jeg har fået at vide ikke bliver helt normale efter så hård en omgang kemoterapi.

Mine valg kan ikke undgå at smitte af på familien men der er ingen forbud herhjemme. Hvis de sukker efter frikadeller får de frikadeller. Men fokus er mere at” vi skal lave noget med grønkål til aftensmad i aften. – hvad skal vi lave “ istedet for at fokusere på hvad kød man skal have og hvad man skal spise til!

Har du lyst til at kommentere på indlægget er du mere end velkommen til dette.

#veganer #Hodgkinslymphoma #stamcelletransplantation #kemoterapi #alkoholiker #alkoholdemens #hjerneblødning #genoptræning #Montebello #Hammelneurocenter #marathonløb #smil #yoga #trækvejret #givslip #smiltillivet #hovedtraume #livetsomveganer #detgrønneliv #vitaminerogmineraler #gulerodsgnaverogukrudtsplukker

 

Offentliggjort af Christina Didriksen

Kreativ. Coach, forfatter, massør, foredrag. Underviser i meditation

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: